İklim değişikliği ile mücadele de gençliğin sorumluluğu-1
Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan gençler,iklim değişikliğinden ve onun olumsuz sonuçlarından gelişmiş ülkeler de yaşayan gençlere oranla daha çok etkileniyor.

Olağanüstü hava olayları,yüksek sıcaklık,su kaynaklarının kıtlığı,hijyenik olmayan koşullar,tarım ve gıda sektöründe yaşanan olumsuzluklar, kaynakları ele geçirmek amacıyla yaşanan iç çatışmalar gençlerin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir. Göç ve çatışmalar da iklimdeki istikrarsızlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Dünya Ekonomik Forumu/World Ekonomic Forum(WEF) her yıl yaptırdığı ve dünya da 30 bin gencin katıldığı ankette,”son üç yıldır dünyanın enbüyük sorunu ”nedir sorusuna genç katılımcıların “iklim değişikliği ve çevre tahribatı”yanıtını vermesi(%48.8)gençlerin konuya verdiği önemin bir işaretidir.
Gelecekteki yönetici pozisyonunda olacak gençlerin,bugünden iklim politikalarına katılmalarını sağlamak,gerekli teslimiyet mekanizmalarını yaratmak önemli ve acildir.
2009‘dan bu yana gençlik örgütlerinin artan iklim müzakerelerinde yer alma taleplerini,karşılamak üzere Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi(BMİDÇS) teslimiyet statüsünü genişleterek gençlik SİVİL Toplum Kuruluşlarına(STK) da BMİDÇS konferanslarında resmi bilgi edinme,toplantılara katılma, konuşma süresi isteme ve lojistik destek alma hakkı vermiştir.
Avrupa Komisyonu’nun “İklim Eylemi için Gençlik “insiyatifi,gençlerin Paris Anlaşması’nda özlenen hedefler için çalışmalar yapmasını amaçlamaktadır.
DÜNYADA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GENÇLİK İLİŞKİSİ
Günümüzde gençler işsizlikten,salgın hastalıklara, yoksulluktan eğitimsizliğe kadar farklı sorunlarla uğraşmak durumundadır.İnsanlığın karşılaştığı en büyük ve karmaşık sorunlardan biri de iklim değişikliği de gençlerin sosyal,ekonomik ve siyasal yaşamlarına yeni yükler ve sorun alanları getirmektedir.Aynı zaman da dahil olmadıkları siyasal ve ekonomik kararların sonuçlarına katlanmak zorunda kalmaktadırlar.
Özellikle ; Asya ve Afrika’da yaşayan gençler,iklim değişikliğinden ve onun olumsuz sonuçlarından gelişmiş ülkeler de yaşayan gençlere oranla daha çok etkilenmektedir.
Gençlerin iklim değişikliği politikalarına katılımı açısından uluslararası,ulusal ve yerel stratejiler önem arz etmektedir.Bu nokta da gençler,iklim değişikliği politikalarına nasıl katılabilir?
Öncelikle üniversitelerde,gençlik sivil toplum kuruluşlarında,gençlik gruplarında,kent konseylerinin gençlik meclislerinde,Ulusal Gençlik Parlemontosu’nda,siyasi partilerin gençlik teşkilatı ve gençlik merkezlerinde iklim değişikliğini gündeme getirebilirler.Karar alıcıların,seçilmişlerin ve atanmışların dikkatini iklim değişikliği eylemine çekebilirler.
Birleşmiş Milletlerin çatısı altında, yürütülen Taraflar Konferansı’nda resmi heyet düzeyinde gençlerin temsili giderek önem kazanmaktadır.Bütün ülkeler bu konuda hızlı ve büyük adımlar atmalıdır.
Kaynağı: Dr.Barış Gencer BAYKAN
HABER : BÜLENT ÖZGEN